NKUL 2019

Noen tanker rundt NKUL og Trondheim

Viktig konferanse om IKT i skole

Etter 3 hektiske dager med verksted, utstilling og foredrag er NKUL 2019 over. Tid går med til å oppdatere seg på hva som skjer og ha det litt sosialt med kolleger fra andre skoler.

Kort innlegg der jeg bare kort grubler litt over hvor få skoler fra Trondheim som er representert på NKUL. Grublingen startet på torsdag da en kollega bemerket tørt at det var lite trønderdialekt å spore på NKUL. Dette var et inntrykk jeg selv fikk da jeg deltok for første gang, for det var lite å se av lærere fra Trondheim. På TeachMeet var det en stor gruppe med folk fra Oslo som dominerte og det virket som at dette var en konferanse for skoler utenfor Trondheim.

NTNU startet denne konferansen i 1995, dermed et 25-års jubileum i år. En konferanse i Trondheim burde føre til stor deltakelse fra regionen, men kanskje den ikke er kjent nok i Trondheimsskolen? Jeg har fått mange hoderist når jeg har spurt om folk har deltatt på NKUL. De vet ihvertfall ikke hva NKUL er eller hva bokstavene står for. Det virker merkelig og litt defensivt av skoler i Trondheim å ikke sende folk til en slik arena. En knytter kontakt med andre skoler, får høre om interessante opplegg og får idèer. Mulig trønderpublikum er blasert?

Today is a day to have fun

En finfin dag er over og jeg kan skrive dette i visshet om at få vil gidde å lese dette. Er ingen influencer etter en standard for lettvinte clickbait-orienterte medium, men har likevel noen tanker som folk kan ignorere.

Ser på «A strange rock» på Netflix og nyter en selvbrygget, men overkarbonisert Julebokk. Har gjort litt egenutvikling med å lage en infographic fra Alice Keeler og har sendt et fot-icon på messenger til min samboer som er på the Dogs konsert .

Dagens gjøremål er unnagjort og jeg kan distansere meg fra det fåfengte bidrag jeg gjorde overfor Herbalife i et håp om å få til litt mer penger til min familie.

Hvis det er for godt til å være sant, så er det nettopp det det er. Smak på den setningen og kjenn på at virkeligheten detter ned i blå pille (Matrix).

 

 

Peace and out of this world!

 

 

 

 

 

 

 

Øl # 3 på Grainfather

Jeg liker belgiske øl. Et saison i belgisk stil fra Kinn er da innafor. Begynte nå å komme i en bedre rutine med forberedelser og planlegge litt mer i forkant så en f.eks hadde skyllevannet klart og med RIKTIG temperatur når påminnelse fra Grainfather kom.

Mesking, skylling, koking og nedkjøling gikk veldig bra. Ble såpass overmodig at jeg selvsagt glemte å sterilisere bøttelokket, men det var godt rengjort og lufttørket tidligere, så det var liten sjanse for noe sabotasje fra uønskede bakterier. Etter modning på flaske ble det godkjent+ og etterhvert er lageret blitt tomt utover sommeren.

Den ble dessverre litt høy på gravity, så mindre alkohol og mer søtsmak. Likevel friskt belgisk preg og i skrivende stund er lageret snart tomt.

Øl #2 – Zombie Porter og litt Grainfather info

Bryggedagen ble ikke ferdig med et øl 6. mai, jeg kjørte liksågodt igang med porteren etter Blonde var ferdig. Liker porter og stout godt, så dette var noe jeg hadde mulighet til å vurdere godt når det ble ferdig.

Jeg vil si litt om selve bryggingen og Grainfather, slik at andre kan læreav eventuelle feil. Med en automatisk bryggemaskin slipper man å gjøre feil som går på temperatur under mesking og koking, siden det er så enkelt å stille inn. Det kreves mer når en skal sette til gjæring og en enkel fix på dette er å kjøpe seg en Grainfather Conical Fermenter, men den koster noen dineros. Det blir nok å ordne seg kjøleskap med drivhusvarmer.

Jeg hadde nå lært at selve meskingen på en Grainfather var veldig enkelt. Det er med innvendig sylinder som har netting i topp og bunn som holder malt samlet. Pumpen driver så vørteren gjennom denne.

09222_GRAINFATHER_BRYGGER_M_KJ_LESPIRAL_2
Oversikt over oppbygging av en Grainfather

Det som blir viktig er å holde temperatur på mello 60 – 69 grader. I dette temperaturområdet skjer utskillingen av sukker fra malt. Grainfather har en temperaturkontroll, så da er dette grei skuring å ordne. Det er også app for IOS og Android, så alt kan styres fra mobil eller nettbrett.

Vanligvis blir det da å sette inn temperatur for selve meskingen og hvor lang tid det skal ta. Normal mesking er på 66 grader i 60 minutter.

Etter mesking er det koking. Koking skjer for for å desinfisere vørter, samt tilsette humle. Tilsettes humle tidlig, å bidrar den med bitter smak, tilsettes den sent så blir det aroma. I porter og stout er det normalt ikke så mange humletyper og de tilsettes gjerne for bitterhet.

Lagring og flasking gikk helt fint og i skrivende stund er det igjen 9-10 flasker fra 20 l som ble satt.

Ølbrygging

Trash Hoppy Blonde 500ml5. mai 2017 startet min bryggekarriere. En Grainfather og 2 allgrainsett ble kjøpt på Brewshop. Jeg hadde fått igjen 16000 kr på skatten, derfor ble endelig drømmen oppfylt, å brygge eget øl!

Jeg hadde vært på nippet til å kjøpe bryggemaskin på nyttårsaften, men stemmene i mitt hode fikk aldri demokratisk flertall, dermed ble det nok en tankeprosess til ingen nytte. På jobb hadde 2-3 stykker begynt å leke med tanken på å brygge og plutselig var de igang.

«Nå eller aldri!»

Dermed sto jeg der med en kul bryggemaskin og en lettere forvirret og forbannet samboer.

Jeg hadde satt igang et prosjekt som i utgangspunktet var en liten hobby, men jeg ante nok at jeg ville bli rimelig hekta etterhvert. Vel vel, da får en brygge litt da. Kanskje blir det bra?

Mitt største problem med å gjøre noe nytt er å være så jævlig redd for å gjøre noen feil. Jeg burde ha satt igang og tatt det litt som det kom, men neida.. Youtube videoer, lesing av bøker, gjennomlesing av manualer. Perfeksjonisten overtok styringa og da gikk det med en uke til å lese seg opp.

Før selve bryggedagen, så er det mange ting som skal ordnes. Sterilisering av utstyr, ta gjær og humle ut av kjøleskap, finne ut riktig mengde vann til mesking og skylling osv. Kontrollfriken rocker vilt og til tross for at man føler seg godt forberedt, så går det aldri bra første gang. Det er nesten bestandig noe som blir glemt i forkant eller underveis. Erfaring akkumuleres og etterhvert forsvinner de fleste forglemmelser når en har fått en god vane.

20170610_190320.jpg
Originalen fra Austmann, på boks

Det første ølet ble bra, men bommet med 10 grader da det skulle i fermenter. Fikk ikke kjølt ned nok etter koking. Gjæring gikk dermed fort og jeg var redd for at hele partiet måtte kastes. Første prøvesmaking etter gjæring ga likevel håp og etter litt modning på flaske, så ble det virkelig bra. Kolleger på jobb og noen naboer har fått smake og vil ha mer. Det er vel et godt tegn…

 

 

 

Ferie og pause

Herlig med sommerferie. Godt med en liten en pause fra skole og stress.

Nå er planen å gjøre mye morsomt til neste år, både som lærer og menneske. Det handler om å tørre mer, ta flere sjanser, gunne på…  Første steg er allerede igang og det er gjort gjennom innkjøp av en Grainfather. Kommer til å lage en egen bloggside for brygging og her vil det handle mye om ølbrygging og all morro som er forbundet med det.

TeachMeet Trondheim

Da jeg fikk den gode nyheten av Siw om at det ble planlagt TeachMeet var jeg ikke sein med å melde inn en 5 minutter om HyperDoc. Vi er en liten IKT familie i en stor by, dermed er det viktig å vise sin interesse og sørge for å bidra. Vi møtes på samlinger og blir etterhvert kjent med hverandre og håper selvsagt å rekruttere flere som vil oppdage hvor mye muligheter en får ved å anvende teknologi i skolen. Slik er TeachMeet en glimrende anledning til å se hva andre gjør og etterhvert få det lille sparket som skal til for å lage seg sitt eget PLN (Personlige LæringsNettverk) og oppdage at samarbeid kan skje utenfor skolens personalrom eller kontor.

Det ble en flott kveld onsdag 8. februar og selv om det var litt spenning knyttet til hvor mange som kom og om en selv fikk til å fremføre noe interessant, så roet nervene seg raskt da jeg ankom Byscenen og traff kjente fjes. Det blir som sagt et lite og trygt miljø blant IKT-entusiaster, men jeg så også endel nye fjes og anslo at det kanskje var 30-40 stk etterhvert som hadde tatt turen. Senere på kvelden var det vel 55 stk som deltok på Kahoot, men det riktige antall er kanskje litt høyere. Uansett positivt å se at endel hadde satt av kvelden og var nysgjerrige på de som skulle fremføre.

Foredragsholderne ble trukket ut med et lite ruletthjul på nett og først ute var Siri Dahl Hansbakken fra Ranheim skole. Hun snakket om hvordan de jobbet med Google Classroom i engelsk. Jeg snakket som sagt om HyperDoc. Hanna Nordgård fra Hallset skole «gunnet» på med modellering og sjekklister i skriving. Krister Oddøy fra Lade skole snakket om digital dømmekraft og hvordan de hadde jobbet med dette i skolen. Christian Fikse Pedersen snakket varmt om sitt engasjement i engelsk fordypning gjennom å bruke StoryBird. Geir Marjavara fra Rosten skole viste hvordan han hadde brukt Cartoonist i sitt klasserom.

Siste foredrag fikk utviklingsveileder i Ungdomstrinn i utvikling, Ola Indergård. Han viste frem en app han brukte ofte i sin arbeidshverdag, nemlig Magisto. Denne appen lastet jeg ned og brukte idag for å lage en video av det elevene gjør i aktivitetsuka ved Markaplassen skole.

Det ble utdelt premier til en av foredragsholderne og til den som vant Kahoot. Kahoot ble vunnet av TimberHill (Ståle Tømmerås) og Christian Fikse Pedersen vant seg  Micro:bit. Etter foredrag og Kahoot ble det naturlig med litt prat og oppdatering av hva som skjer blant oss som har valgfag programmering.

Det ble en topp kveld og jeg vil rette en stor takk til IKT i Trondheimsskolen for den fabelaktige innsats for å få til dette. Ser frem til mer morro og diskusjoner i tiden fremover.

Hvis noen vil sjekke litt bilder, så kan en søke med #TrdIKt17 i twitter. Der er det lagt ut litt fra de fleste foredragsholdere og litt annet.

Forøvrig et godt tips hvis du er lærer, begynn å bruk twitter!

Mitt foredrag i Prezi: Hva er en HyperDoc? 

 

Kritt, Geogebra og Scratch


Det nærmer seg slutten på skoleåret. Vi er ferdige med matematikkdag og jeg har sett at elevene nok trenger litt mer begrepsinnlæring og konkretisering. Et tips fra Simen Spurkland om en god matematikkoppgave fra Pisa hadde ligget i bakhodet en stund, så nå var det på tide å teste ut.

Oppgaven er om en svingdør og egner seg godt til å bruke noe gatekritt for selve start. Jeg tok med noe av krittet som jeg har kjøpt inn for hjemmebruk. Fordelte elever i grupper på 3-4  med et program som heter Triptico . Du legger bare inn en liste med navn til elever, så genererer den antall grupper som du bestemmer. Elevene fikk se det direkte på SmartBoard og den første i hver gruppe ble leder med ansvar for gruppa. Jeg hadde ordnet et Google Dokument klart for elever i Classroom, slik at de etter ferdig økt ute kunne skrive inn i det og ha informasjon tilgjengelig. Svingdør dokDette dokumentet legger jeg så inn som en oppgave i Classroom. Svingdør classroomDokument blir sendt ut så hver elev får en kopi de kan skrive i.

Svingdør- Oppgavetekst 1

Oppgave 1 består i å finne vinkel mellom dørblader. Her fant mange elever raskt ut at de kunne bruke sin kunnskap fra geometri. Interessante utsagn:

«Jeg vet at sirkel inneholder 360 grader, derfor kan jeg da dele på 3 for å finne hvor stor vinkel blir»

«Jeg deler 3 på 360. Da finner hvor mye 2 dørblad dekker»

Legg merke til hvor raskt de er ferdige med denne oppgaven. Identifiser oppgavetype, finn formel/utregning. Når jeg gikk rundt og hørte hva elever sa, så sørget jeg samtidig for å minne dem på å bruke begrep. Kunne de si at dørblad var vinkelbein? Hvor var toppunkt? Hvordan kunne de konstruert en slik modell i Geogebra? Svingdør - Tekst og bilde for gjennomtrekk

 
I oppgave 2 er mer åpen og elevene får nå en utfordring med å først skjønne oppgave. Når de ser hva som blir deres oppdrag, begynner de å se på hva som menes med største åpning. 2 mulige løsninger blir vurdert av elevgruppene:

  1. Finne en rett åpning (sekant) – Ikke lest oppgave godt nok
  2. Buet åpning (Buelengde/omkrets). Leste oppgave

Den første blir ganske raskt forkastet, spesielt etter at jeg gir dem et tips om at det er lurt å tenke på hvilke opplysninger vi har. De gruppene som begynner å snakke om areal av sirkel, trøbler med formel for omkrets eller er litt på villspor veiledes så av meg. Jeg stiller spørsmål slik at de selv skal få anledning til å oppdage at de faktisk er i nærheten av en løsning. Det er ingen dumme svar, og gjør man først feil, så lærer man av å oppdage det selv. Det er en viktig erfaring i læring og utvikling av kunnskap at man erkjenner at man lærer av å gjøre feil. Det er fort gjort å bli en lærer som har klasserom som stimulerer at man favoriserer de som svarer raskt og riktig. Når man da ikke skjønner oppgave, vil slike klasserom bli passive og venter i realiteten på at du som lærer nå skal forklare for alle.

Etterhvert begynner så mange grupper å finne mulige løsninger og blir bedre til å diskutere hva de egentlig skal finne ut. Jeg tar på meg rolle som kravstor butikkeier som ikke vil bruke penger på oppvarming.  Jeg  spør dem også om hva som er fordelen med en svingdør, kontra en vanlig dør. Jeg oppmuntrer hele tiden elever til å visualisere problemet (Derav startpunkt med å tegne opp figur med kritt). Det er viktig å sette igang tankeprosesser og få elevene til å få et eieforhold til problemet.

Å være lærer i en slik prosess er veldig givende, for elever er gjerne mer nysgjerrige og skjønner også at her skal man delta. I klasserommet bryter man gjerne med en kultur som er bygget opp gjennom flere år, og i matematikk er den dessverre ofte preget av oppgaver, tavleforklaring og IRE (Lærer spør, elev svarer, lærer sier om det var riktig eller feil). Når jeg da er ute, er de ikke så fanget av denne kulturen og vi danner en ny som handler om praktisk matematikk. Her vil gjerne elever påstå at det ikke er matematikk, siden de da relaterer til den nevnte klasseromskulturen de er blitt vant med. Du må da som lærer bygge opp denne annerledeskulturen utenfor klasserommet og deretter bringe den inn i klasserommet. Det var også et viktig moment for meg, slik at man ikke får happenings som er løsrevet fra det vi gjør i faget.

Når elever etterhvert føler seg ferdige med å finne en løsning, fikk de gå inn i klasserommet og svare individuelt på oppgaver. De hadde da en enkel, oppgave 1, en de hadde samarbeidet om, oppgave 2 og den siste var i realiteten å estimere hvor mange som kunne passere svingdør i en tidsperiode. Oppgave 1 og 3 ble da slike standardoppgaver der lærer gjerne veileder elever til å finne et svar. Oppgave 3 hadde i tillegg 4 alternativ, så faren er da at elever tipper noe og bruker null tid på diskusjon og tenkning.

 

Jeg tipset som sagt elever om at Geogebra var flott for å lage en sirkel og dele inn sektorer. Håpet mitt var også at noen elever ville tenke på å lage en slags simulator ved å programmere. I denne elevgruppa har jeg noen slike elever og en ble gira når han fikk laget ferdig en modell av svingdør i Geogebra. Han kom bort til meg og spurte hvordan en kunne lagre bilde fra Geogebra. Jeg viste ham mulighet til å eksportere bilde og litt senere hadde han kodet slik at en svingdør beveget seg som den ville gjøre sett ovenfra. Ferdig resultat kan sjekkes i Scratch her: Svingdør Det var noen andre som laget en variant der man sende inn personer fra begge sider for å teste om denne modellen var realistisk. Noen elever søkte opp om svingdører på nett og etterhvert ble det mange journalister som hadde et mål om å finne ut mer om dette.

En flott økt på 90 minutter ble avsluttet og det var spesielt morsomt at elever selv fikk idè til å programmere. De fleste løste oppgavene og de var stolte over å ha funnet svar på den vanskelige oppgave 2.

Her er bilder fra økta med elever: Google Foto