Øl #2 – Zombie Porter og litt Grainfather info

Bryggedagen ble ikke ferdig med et øl 6. mai, jeg kjørte liksågodt igang med porteren etter Blonde var ferdig. Liker porter og stout godt, så dette var noe jeg hadde mulighet til å vurdere godt når det ble ferdig.

Jeg vil si litt om selve bryggingen og Grainfather, slik at andre kan læreav eventuelle feil. Med en automatisk bryggemaskin slipper man å gjøre feil som går på temperatur under mesking og koking, siden det er så enkelt å stille inn. Det kreves mer når en skal sette til gjæring og en enkel fix på dette er å kjøpe seg en Grainfather Conical Fermenter, men den koster noen dineros. Det blir nok å ordne seg kjøleskap med drivhusvarmer.

Jeg hadde nå lært at selve meskingen på en Grainfather var veldig enkelt. Det er med innvendig sylinder som har netting i topp og bunn som holder malt samlet. Pumpen driver så vørteren gjennom denne.

09222_GRAINFATHER_BRYGGER_M_KJ_LESPIRAL_2
Oversikt over oppbygging av en Grainfather

Det som blir viktig er å holde temperatur på mello 60 – 69 grader. I dette temperaturområdet skjer utskillingen av sukker fra malt. Grainfather har en temperaturkontroll, så da er dette grei skuring å ordne. Det er også app for IOS og Android, så alt kan styres fra mobil eller nettbrett.

Vanligvis blir det da å sette inn temperatur for selve meskingen og hvor lang tid det skal ta. Normal mesking er på 66 grader i 60 minutter.

Etter mesking er det koking. Koking skjer for for å desinfisere vørter, samt tilsette humle. Tilsettes humle tidlig, å bidrar den med bitter smak, tilsettes den sent så blir det aroma. I porter og stout er det normalt ikke så mange humletyper og de tilsettes gjerne for bitterhet.

Lagring og flasking gikk helt fint og i skrivende stund er det igjen 9-10 flasker fra 20 l som ble satt.

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: