Valgfag programmering

Forrige uke hadde jeg gleden av å delta på oppstart av valgfag programmering i regi av Utdanningsdirektoratet (Tirsdag 7. juni). Her er et lite utdrag.

Det ble innledet med ord fra Utdanningsdirrektoratet ved blant annet Eli Karin Flagtvedt. Vi fikk vite at det er 16 fylker fordelt på 55 kommuner med 155 skoler som deltar i forsøk med valgfag programmering. Litt info om vurdering, progresjon og det vanlige rundt nye valgfag (Vurdering blir bestandig et tema).

Vi fikk et innlegg fra Knut Martin Mørken som påpekte at en nå må skjønne at datamaskinen endrer spillereglene. Et ekstremt kraftig verktøy blir ofte brukt som en avansert kalkulator eller regnestav. Klassisk matematikk blir fortsatt grunnlag for en undervisning som ikke har skjønt poenget med et verktøy som endrer hvordan en skal undervise. Vi har 2 muligheter, å forholde oss passive (Bruke datamaskin som en kalkulator), eller bli aktive (Programmere). Å utforske ville innebære å programmere og dermed utnytte at en datamaskin kan gjøre så mange beregninger. En kan ikke ende opp med at elever blir offer for datamaskinen, men heller lære seg å ta kontroll.

Vi fikk innlegg fra Kristine Sevik fra Senter for IKT i Utdanningen angående programmerings MOOC som er laget for de som skal starte med valgfag programmering. Hun påpekte at hun hadde blitt mer opptatt av begrepet algorithmic thinking. Det finnes endel definisjoner rundt dette, men hovedsaklig handler det om at man tenker abstrakt,  logisk og strukturert, er kreativ og bruker en problemløsningskompetanse. Viktige ferdigheter for å kunne utnytte datamaskinens arbeidskraft.

Etter dette fikk vi delta på 2 valgfrie sesjoner, der jeg hadde valgt å få litt input på Scratch og Processing. Dette var et nyttig påfyll og ikke minst får man noen tips fra andre som har programmert mer enn en selv.

Torgeir Waterhouse avsluttet det hele med et flott foredrag om at Norge fortsatt var sørgelig på etterskudd med å forstå viktigheten av programmering som en grunnleggende ferdighet en må få kjennskap til.  Teknologi handler om en naturlig utvikling og en må da skjønne at en spesielt må ta dette innover seg i skole? Her serverte Torgeir ess etter ess i sin harselering med hvordan mange mener at teknologi er forbigående. Vi fikk se et bilde som spesielt fortalte om et problem når det gjelder teknologi. Nemlig at en bruker den feil. Bildet var av en hest som dro en bil etter seg. Var det noen som sa SmartBoard?

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: