Chromebook for dummies – Del 2

I del 1 så vi kort på hvordan en starter opp en Chromebook. Nå skal vi se på de første programmene som vil være nyttige for lærer og elev. Kort intro, men mye som kan utforskes selv for den interesserte.

Selve greia for en lærer og løsningen som endel forbinder med et slags LMS er Google Classroom. Her får lærer i realiteten et klasserom der det er enkelt å bruke endel som ligger i Google sin skytjeneste. Lærer kan gi beskjeder, legge ut oppgaver/ lenker/filer, vurderer arbeid og bedrive prosessorientert vurdering gjennom å kunne endre tilganger til et dokument.

Google Drive er selve hjertet i delingstjenesten, og som du ser av ikoner som ligger i bildet til høyre, så er det mange programmer og tillegg som kan brukes. I starten vil mange trenge tid på å skjønne hvordan man driver skybasert. Du kan opprette kataloger, laste opp filer, lage dokument/regneark/publisering/skjema og laste inn tilleggstjenester. Google Drive, Google Classroom og Gmail er viktige program å ha på et nettbrett eller en smartmobil.

Dokumentbehandler der en av de åpenbare fordelene er samskriving. Endringer i dokument kan sees av lærer og en har full oversikt over hvem som har skrevet hva. Du kan trygt slippe elever løs på større gruppearbeid og være sikker på at du vet hvem som skriver og hvem som ikke gjør det. Lagring av dokument er fortid, for her lagres det i sanntid. Skrev du noe feil, eller slettet noe? Gå inn i historikk og last inn dokument fra forrige lagrede versjon. Frykten for å miste dokumenter er borte og elevene kan fullt og helt konsentrere seg om å skrive og produsere tekst.

Google regneark er et regneark, der man i realiteten har tatt store sprang i forhold til å utnytte fordelen med å ha mye data lagret i et dokument. Før GAFE kom, var det plenty lærere som brukte tillegg som benytter regneark og skjema for å utføre magi. Hvis du ikke nikker gjenkjennede til Autocrat, Doctopus, Flubaroo, Goobric o.l. så vet du rett og slett ikke hva du har gått glipp av. Idag gjennomførte vi en byvandring der jeg benyttet Autocrat, skjema, regneark og dokument til å lage et diplom som ble basert på data tastet inn av elever, bilder som ble tatt på Instagram og data i regneark. Hver elev fikk da sitt diplom levert på sin Gmail 1 minutt etter de hadde skrevet inn sin tilbakemelding. Kult, ikke sant?

Dette er juvelen i samlingen for de som vil gjøre fancy greier og utnytte fordelene med teknologi. Jeg er tilhenger av å samle inn opplysninger fra elever, foreldre, lærere for å kunne si noe om læringsmiljø, reflektere over aktiviteter vi har gjort, stille spørsmål som belyser sentrale aspekt ved opplæring m.m. Å snakke om alle muligheter her blir en svær oppgave, men det finnes masse av opplæringsvideoer på Youtube som viser hvor mye man kan gjøre med dette. De som lærer seg Photoshop blir nesten med i en religion, med Google Skjema opplever du nesten samme religiøse åpenbaring. Et klikk og du er hekta.

Google presentasjon er Google sitt motstykke til Powerpoint, Keynote etc. Det egner seg til å presentere og her har man også den åpenbare fordelen med samskriving. Gruppearbeid blir mer effektivt, men lærer må selvsagt passe på at elevene har en plan for skriving. Det blir sjelden gode presentasjoner av at alle 4 medlemmer av en gruppe skriver tekst som overlapper og til tider sier akkurat det samme. Disposisjon er et must før en begynner å skrive noe som helst.

Bildet under er en flott beskrivelse av å hoppe på GAFE toget. Sjekk ut litt selv da vel!

 

 

Et generelt tips for regneark, dokument eller presentasjon er følgende.

Lag opplegg for elever som tar sikte på å avsløre hva som er gode måter å f.eks samskrive (30 stk i samme dokument fungerer dårlig), legge inn data (3 elever kan legge inn i samme regneark og raskt lage et godt diagram) eller jobbe godt i gruppe (Avklar hva hver enkelt skal skrive om og fortløpende sjekke hva andre har skrevet). Det er endel forvirrede sjeler som ilegger oss teknokrater at vi bare tar med digitale verktøy inn i skolen uten å tenke noe. Vi mener visstnok at teknologi løser alle problemer….

Det er grunnleggende feil og la meg bare avklare det først som sist: Læreren er den viktigste faktor her og må lære elevene hva som er fordelen med nevnte digitale verktøy. Hva er fordelen med en skyløsning? Mange, men det blir gjenstand for en annen bloggpost.

Del 3 kommer etterhvert mellom alle eksamensoppdrag, karakteroppgjør og siste runder med retting.

 

 

 

 

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: