Chromebook for dummies – Del 1

Trondheim kommune har gått for GAFE (Google Apps For Education) og chromebook. Dette vil være en slags introduksjon til hva dette er og viser litt hvordan man starter opp en chromebook, oppdatering og program. Det vil også være skryt til en løsning som allerede har hatt stor betydning for at elever får utviklet sin digitale ferdighet i skolen i Trondheim.

GAFE er en samling eller pakke program som er beregnet på skole. Her finner man tekstbehandler, regneark, presentasjonsprogram, skjema, nettsteder og mye mer. Det som er hovedfunksjonen til det som kalles Classroom er å samle oppgaver, filer og annet som brukes i klassen(e). Det meste av de nevnte program finnes under Google disk(. For å ta en første intro, så kan vi starte med en chromebook.Innlogging CB

Dette er innloggingsskjermen jeg ser, og nederst til venstre (1) og høyre (2) er de menylinjene som er tilgjengelige før jeg logger inn min bruker.

Det er viktig å påpeke at en Chromebook er primært en enhet som fungerer best i en skyløsning. Fordelene man får er en enhet som er billig, rask og enkel å oppgradere. Man har et frakoblet modus som kan brukes, men i skolesammenheng vil dette by på problemer hvis man ikke har en 1-1 løsning, siden man da må lagre flere profiler på chromebook (Trenger større diskkapasitet, noe som betyr høyere pris).

En tynnklient er da en enhet som styres fra en server og ikke har mye lagret på en harddisk. Tidligere løsninger med slike tynnklienter var avhengig av antall enheter i nettverket, hastighet og stabilitet. Kort sagt, det var ikke enkelt å kjøre slike løsninger i større skala. Nå har man jobbet godt i Trondheim kommune med å oppgradere nettverk med blant annet nye rutere. Et dedikert nettverk er laget for Chromebook og dette har man merket gjennom veldig stabile forhold, faktisk så bra at mange ved vår skole ikke har lyst til å bruke datamaskiner mer.

Datamaskinene har en tendens til å ha slike

unQuY
Dårlig start på en time med data

«No logon server» og annet som hindrer at en får brukt de. Det er selvsagt triks vi IKT-ansvarlige vet om, men det er ofte ikke nok med bare 1 triks. En lærer vil selvsagt bruke noe som fungerer og sammenligner man Chromebook og datamaskiner, så er det helt klart overlegen seier for Chromebook med tanke på stabilitet og oppgraderinger.

Oppdatering - CBDatamaskiner oppdateres gjennom et eget program, den må kobles til kabel osv. Chromebooks oppdateres ved å klikke på et symbol og en kan som IKT-ansvarlig stryke mange timer med oppdateringsarbeid. Det er helt klart innafor!

 

Når du logger på chromebook med bruker (Trondheim kommune har adresser til e-post som er koblet til hver enkelt ansatt), skriver du inn brukernavn og et passord som må inneholde 8 tegn, minst 1 stor og 1 liten bokstav, samt et siffer. Passordregler er skjerpet, slik at en unngår slike typiske passord som er enkle å knekke.

Når du er innlogget får du tilgang Appvelger
til et vindu der du har det som kalles hyllen nederst til venstre. Her kan du legge inn apper som f.eks Gmail. Det er en hurtigmeny der du kan legge inn programmer du bruker ofte. Her ligger blant annet Google Classroom som standard. Helt til venstre i hylle finner du appvelgeren. Det er her du kan velge å installere andre apper på Chromebook.

Fest til hyllenNår du er inne i appvelgeren, kan du enkelt legge til program til hyllen ved å høyreklikke på ikon og velge «Fest til hyllen».

Da er du klar til å bruke Chromebook. Nå gjenstår det å finne ut av programmene, men det blir forklart i del 2.

Erfaringer er som sagt veldig gode når det gjelder Chromebook. De er lette å vedlikeholde, fungerer alltid (Levert inn 2 stk så langt, ellers er det stort sett å resette som er det vanskeligste scenarioet så langt). Mange lærere har på kort tid økt sin bruk av digitale verktøy og her har det selvsagt vært en viktig faktor at man har lært elevene hvordan Chromebook fungerer. Når en lærer kan gå inn i et klasserom og elevene har kunnskap nok til å bruke bl.a. Chromebook som et verktøy i undervisningen, da vil det selvsagt fungere bra. 
I del 2 vil jeg se nærmere på de programmene som vil utgjøre selve ryggraden i porteføljen for en elev og lærer når det gjelder Chromebook og GAFE.

 

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

3 kommentarer om “Chromebook for dummies – Del 1

  1. Reblogged this on DigiTale and commented:
    Anbefaler å følge bloggen til Dag Rune Kvittem, som er en dyktig IKT-pedagog ved Markaplassen skole i Trondheim. Her skriver han om hva Chromebooks er, og hvordan maskinen fungerer med Google-konto.

    Likt av 1 person

    1. Da er oppfølger ute. Håper du liker den. Må være forsiktig så jeg ikke begynner å skrive altfor komplisert før man er vel ute av startblokka 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: