Oppskrift på en Matematikkdag

Det diskuteres flittig om tentamen i disse dager. Er tentamen en avleggs form for å drive på med en summativ sluttvurdering? Er det den beste måten å måle elevenes læring med tanke på en semesterkarakter? Ved Markaplassen skole bestemte vi oss for å prøve en matematikkdag. Jeg skal kort fortelle om grunn til matematikkdag, samt gi en kort oppskrift på planlegging og gjennomføring. 

WHEN THE GOING GETS TOUGH

Ifjor opplevde vi at elever som kom opp i eksamen i muntlig fikk store problemer med å forsvare standpunkt. De viste manglende forståelse i tema og det ble ekstra tydelig når sensor stilte oppfølgingsspørsmål. Elevene følte seg avkledd og skyldte på oss lærere som «tillot» spørsmål de ikke var forberedt på. Eksamensresultatet ble dårlig, mange fikk karakteren 2.

THOSE WERE THE DAYS

De 3 årene hadde vært preget av utskifting av lærere for endel klasser. Vi vet det ødelegger for kontinuitet, men likevel måtte vi erkjenne at det også måtte være et resultat av at for mange elever hadde lite eller ingen forståelse for matematikk. De klarte ikke å overføre teori fra lærebok til å jobbe med andre problem eller vise hva de kunne. De ble fanget i matematikkfagets skrekknatur, der man opplever at det meste blir vanskelig når en skal forklare. «Kan vi komme opp i muntlig matematikk» var første tilbakemelding da vi snakket om det. Skrekken var til å ta og føle på. Pugg, drill, lite tid til å få hjelp og stadig stress med å gjennomføre pensum setter sine spor. Tid for å tenke nytt og gjøre det en som lærer mener er viktig.

OLD RECIPE, NEW FLAVOUR

Vi startet derfor med å innføre begrepsbok i årets 8. trinn. Det er boka der elevene skal skrive ned matematikk med egne ord. Elevene utfordres dermed til å jobbe med hvordan de forstår matematikken. I tillegg ønsket vi å legge vekk tentamen og heller prøve en matematikkdag. Denne ordningen har vært brukt før ved Markaplassen skole, men tentamen har en sterk kulturell forankring i skole. Tentamen jobbet seg raskt inn igjen da ildsjelene ga opp kampen.  Da bruker vi noen nye ord og kaller det en satsing. Slikt klinger godt for slitne lærere.

  • Formativ vurdering (VFL, underveisvurdering whatever) – Check!
  • Elever kan utvikle sin kunnskap i en prosess – Check !
  • Forskning viser at dette funker (Mange kjøper denne) – Check

OPPSKRIFT PÅ MATEMATIKKDAG

INGREDIENSER

Åpne oppgaver

Planlegging

Vurderingskriterier

Gjennomføring

 

Rør sammen 1 del åpne oppgaver og 1 del planlegging. Tilsett 1 del vurderingskriterier og rør godt sammen. Del deigen i passe antall lærerdeler og legg i ønsket antall undervisningsareal. Fordel om det er nok undervisningsareal til lærere (1 til 1 korrespondanse). Steik i  gjennomføringstid ved den proksimale læringssone. Strø over med vurderingskriterier.

Dette var kortversjonen. Lang versjon kommer når lærerhodet er såpass rolig at man kan skrive mer forståelig.

 

 

 

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: