Smart Læring i naturfag

I SmartLæring MOOC har jeg fått arbeidsoppgaver som har gitt meg anledning til å reflektere over min bruk av IKT. Jeg har hatt en student inne i timer en periode nå og da jeg fikk en melding på fredags morgen forrige uke, så jeg muligheten til å teste ut litt.

Det startet som sagt med at min student var syk og meldingen tikket inn mens jeg var på tur til jobb. Min første tanke var «Yesss!». Nå kunne jeg teste ut litt av det jeg ivret etter å prøve. Jeg hadde et par dager i forveien lært meg å legge inn twitterfeed i It’s Learning og laget et opplegg ganske raskt på tur til arbeid. De skulle ha om induksjon av spenning og student hadde lagt frem 4-5 sett som kunne brukes for å vise induksjon av spenning ved hjelp av spole, magnet og et multimeter.

Jeg ville oppnå 2 ting i denne 90-minutters økta.

1. Bruke twitter på en måte som kunne vise arbeidet de gjorde i økten, samt stille og svare på spørsmål.

2. Få noen elever til å lage en læringsvideo om de ble ferdige

TWITTER Twitter

Elevene har så langt ikke helt fått sving på twitter og de må få flere innspill på god bruk. Twitter er et fantastisk verktøy for informasjons- og kunnskapsdeling, men de elever som bruker det er foreløpig mest opptatt av å følge kjendiser/stjerner/idoler og prøve å få mange til å følge seg selv. En klassetwitter blir dermed ikke så enkel å få til når erfaringene med twitter foreløpig er ganske fattige.

LÆRINGSVIDEO Læringsvideo

Erfaringene med pilot om matematikk til TV2 skole gjorde meg interessert i hvordan en kunne bruke læringsvideo. Det samsvarer bra med trenden om å synliggjøre læring (Hattie), for elevene får jobbe med alle 5 ferdigheter om man bruker læringsvideo optimalt. Mitt mål var at de skulle lage en læringsvideo og få et startpunkt for arbeid senere (Når student er ferdig med praksis).

SNURR FILM

Kjapp klargjøring av utstyr, 2 elever skal i tillegg ha en utsatt prøve. De får et grupperom, utdelt ark, kjør! Så henvender jeg meg til klassen, kjører igang SmartBoard (Jepp, jeg er en av få som bruker SmartBoard). Oppdraget var som følger:

Gå sammen 2 og 2. De med nummer 1-14 starter med iPad. De med nummer 15-28 gjennomfører induksjonsforsøk.

Når man hadde iPad skulle man ta bilder av forsøk, lage video eller skrive inn spørsmål og svar på twitter. Naturfag dashboard på It’s Learning la jeg frem på SmartBoard så de kunne se aktivitet. Når man gjorde forsøk var det viktig å tenke gjennom hva de skulle finne ut. Kunne de lese det som sto på multimeter (Hva er V, A, og den rare greske bokstaven?). Å lage en læringsvideo innebærer at man må ha kontroll på det man skal lære noen andre om, derfor stiller det krav til det ferdige produkt. Det er lett å finne ut om det er faktafeil, så en bør ha sjekket sin egen forståelse av hva som skjer. Når video er ferdig, da er det ikke mulig å bortforklare det som er snakket inn.

Elevene setter igang og nå kan jeg som lærer gå rundt, observere, diskutere og veilede. Det er et mål å ha elevaktiv undervisning og sørge for at lærerprat blir minimert. Elevene skal diskutere sammen, finne ut og utvikle sin egen forståelse/kunnskap. Denne klassen er ganske godt drillet på bruk av både digitale hjelpemidler og er vant med å ha litt åpne problemstillinger. Det er en forutsetning som er viktig når en skal ha flere prosesser som går parallelt. Hvis elevene er ukjent med utstyr, hjelpemidler og i tillegg har lite erfaring med å være aktive, da kan lett slike økter bli utfordrende å håndtere.

Det er underveis jeg da får anledning til å vurdere om hvem som kan ta utfordring med å lage en video som jeg skal bruke til neste økt. En bør selvsagt ikke utfordre elever som har nok med å henge med, men heller ansvarliggjøre de som nå mener å ha forstått. «Fint, kan du vise meg det nå? Lag en læringsvideo som klassen kan se senere».

Underveis så bruker jeg også å ha med ClassDojo på min mobil. Da kan jeg registrere hvem som jobber selvstendig, hjelper andre, ikke kommer igang eller har problem. ClassDojo er et verktøy for å registrere aktivitet i timer, samt at en kan kommunisere direkte med foreldre. Stas for en forelder å få se sin pode stolt vise frem en oppkoblet spole der man induserer spenning.  En moderne skole skal være gjennomsiktig, så kan foreldre bedre vite hva som skjer i fag og hva elevene jobber med.

ALLE VAR ENIGE OM AT …..

På slutten av time oppsummerte vi økt og jeg fikk snakket om det metertingen (Voltmeter, amperemeter, spenningsmåler osv). Elevene fikk se at å vite hva V og A var for noe hadde betydning. At det sto f.eks mA kunne fortelle noe om hvor sterk strøm det var og at det greske symbolet hadde en mening (Lærebok er i tillegg så kul at den nevner både motstand og resistans som om det skulle være 2 vidt forskjellige begrep). 2 grupper er stolte over å ha laget sine læringsvideoer og jeg får dem til å dele det med meg via DropBox.

«Kan dere lage ferdig med tekst og litt fancy overganger?» Jo, det kunne det prøve. Dessverre falt lærer for fristelsen til å lage det ferdig og resultatet kan man se her: 

Det ble ganske bra til et første forsøk synes jeg.

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

En tanke om “Smart Læring i naturfag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: