Skoleutvikling og Connectagon

Markaplassen skole har startet et skoleutviklingsprosjekt. Inn som ekstern ressurs er Henning Fjørtoft. Vi hadde første møte tirsdag 9.september 2014. Dette er litt fra det som skjedde i kurstiden og dagene etter det. 

Vi satt i kurs fra kl. 13:00 til kl. 15:30. Endel av det som kom innledningsvis var kjent. Så for å skjerpe meg litt startet jeg med multitasking. 5 minutter med multitasking (Høre på kjent stoff mens man bruker datamaskin til informasjonsinnhenting)

 • Sjekket twitter, fant Henning Fjørtoft der. Follow @hennif
 • Så en interessant post om Connectagon. Leste litt mer om det og oppdaget at dette skulle han prøve på oss!).

Jeg er alltid klar for å lære noe nytt, så lenge det er nyttig tilskudd til lærerporteføljen. Det så ut til at dette var et verktøy for å synliggjøre elevenes læring og stimulere til samarbeid/diskusjon. Blogging gjør at min læring blir synlig for andre kolleger. Hva syntes jeg om dette? Kan andre bruke det jeg har gjort/tenkt? Hvilke erfaringer gjør man som kan komme andre til gode?

Dagens utfordring er å bruke blogg og jeg fletter samtidig inn et eksempel på Connectagon. Jeg vil også vise hvor raskt en kan få til utvikling og engasjement med noen enkle grep.

Connectagon ble interessant for meg siden det ville være et verktøy for å utvikle samarbeidslæring og samtidig vise elevenes læring. Den oppgaven vi fikk av Henning Fjørtoft skal jeg ikke bruke tid på, men se på det jeg satte igang med elevene påfølgende dag.

Connectagon er da et morsomt ord som bruker Connect og Hexagon. Skulle en fornorske kunne det blitt samarbeidssekskant. connectagon

Formålet er at man velger seg et tema i midten, så beskriver du stikkord/nøkkelord i neste kant og i ytterste kommer med beskrivelse/forklaring. Når dette er gjort skal en så finne noen andre som har skrevet noe lignende (Koble på deres kant) og snakke sammen. Har vi det samme? Hva mener du/jeg?

Jeg fikk umiddelbart en Eureka etter gjennomføring og tenkte på at dette var virkelig det jeg hadde lett etter lenge. Noe som kan aktivisere elevene og fokusere på læringsprosessen. Planen ble lagt for morgendagens timer.

2 timer matematikk med 2 forskjellige grupper. Vi jobber med statistikk og har vært gjennom median, gjennomsnitt, søylediagram, histogram osv. Brukte ettermiddagen og litt av kvelden til å tenke gjennom og forberedte en rå start på neste dag.

Dagen kom og etter en kjapp laget word-mal og utskrift av 58 eksemplar ble det morgenmøte. Min fagleder spurte hva jeg skulle gjøre med Connectagon og jeg fikk anledning til å fortelle resten av team om opplegget. Det kan man kalle at det er kultur for å prøve ut nye ting!

 

Gjennomføring i timer gikk veldig bra og elevene kom med tilbakemelding. De påpekte følgende fra disse øktene:

 • Fin måte å repetere
 • Greit å få muligheten til å fortelle andre og øve seg på å forstå det man hadde skrevet
 • Hvis man kunne alt fra før, så ble det liten vits i en slik øvelse
 • Veldig fint å kunne snakke med 1 og slippe å f.eks presentere for alle eller en gruppe.
 • De fant ut at de hadde misforstått eller blandet noe (F.eks median og gjennomsnitt) og fikk da anledning til å lære hva som var riktig

Jeg merket meg at det var klare fordeler med denne øvelsen med tanke på å bruke Connectagon i klasserommet.

 • Elevene kunne skrive ned fra bok (repetisjon 1), lese over hele Connectagon (repetisjon 2), fortelle til en annen med egne ord (repetisjon 3/forme til sin egen kunnskap) og diskutere (Bekrefte kunnskap)
 • Lærer får overblikk over klassens læring. Hva kan elever godt (Det de fleste har skrevet på Connectagon), hva som er vanskelig (Veldig få har skrevet det ned)
 • En har en øvelse som gir elevene mulighet til å snakke med flere og opparbeide en samarbeidskompetanse
 • En får øvd på å omformulere det som står i boka til noe en selv kan skjønne (Bruker eget språk)

Helt konkret så jeg at elevene hadde problem med variasjonsbredde, histogram og klassebredde i statistikk. Dette var det veldig få som skrev inn i Connectagon og det ble tydelig for meg når jeg begynte å spørre elever underveis. Dette må nok gjennomgås litt mer. De fleste hadde god oversikt over andre diagramtyper, typetall, median, gjennomsnitt osv. Dette ga meg som lærer en god oversikt over elevenes læring og jeg kunne vurdere om noe trengte oppfriskning eller ny gjennomgang.

Det er endel elever som  trives veldig god med sin egen læring og ikke ser poenget i å samarbeide (Til eksempel så er det disse som ofte driver gruppearbeid alene mens det er 2-3 gratispassasjerer). De har få erfaringer med at de kan lære av andre og i så måte kan dette være greit å ikke gjøre til et problem. En kan si til elever som stiller seg negative til slikt at det viktigste er at en benytter en bevisst strategi/studieteknikk. team_building

I den ene gruppa fikk jeg en direkte utfordring da en elev erklærte at dette ville hun ikke lære noe av. Hun ville jobbe på sin måte, dermed basta. Da var det veldig fint å kunne dra hevd på det Henning Fjørtoft vektla ved vår første kurssamling. Hvis en kunne gå sin egen vei i en klasse og ikke tape ansikt, da var det et veldig godt klassemiljø. Det var dette som da slo meg som en gyllen mulighet til å statuere et eksempel og ga eleven ros for å stå for sitt valg. Jeg sa at hun var tøff som utfordret meg og at det sto respekt over at hun valgte å gjøre det hun mente var beste for henne. Det er det vi vil at elevene skal gjøre, nemlig ta bevisste valg.

 

Det som blir veldig viktig i en forlengelse av dette er selvsagt å utstyre elevene med en innholdsrik ryggsekk med strategier og studieteknikker. Mange selvgående elever vil dra fordel av å ha flere muligheter og etterhvert oppleve at en samarbeidsprosess kan gi et såkalt kognitivt overskudd eller det man før kalte synergieffekten i gruppearbeid. Samhandlingskompetanse er ikke kun forbeholdt lagspillere i idrett, selv om det er der man oftest bruker ordet.

Connectagon blir en del av min verktøykasse i tiden fremover.

featured

 

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: