En time med Smart Læring

Siden man er med på Smart Læring MOOC, så er det betimelig med et lite utdrag av en time. Så kan man kommentere og reflektere sammen med meg om undervisning hvis man vil.

Jeg leste nettopp bloggen til Hernesvold og jeg var enig i mye av årsaken til at jeg blogger. En snakker om personlige lærenettverk, og for meg er blogg og twitter blitt det etterhvert. Det har tatt tid å skjønne greia med blogging og twitring, men når det først løsner er det virkelig mye bra som kommer ut av det.

Siden vi skal snakke litt om hvordan man driver sin undervisning og grunner til at man gjør mye av det man gjør, så er dette noe som jeg håper kan engasjere et par andre smarte lærere på kurset. Diskusjoner er gode, for de hjelper en med å reflektere og tenke litt annerledes enn man gjør alene.

1 time i matematikk, tema statistikk. Hva skjer?

Starter med den obligatoriske «Hei, værsågod sitt». Fravær noteres i It’s Learning og endel informasjon på papir fra andre lærere (Kan de ikke gi informasjon i egne timer?). Presentasjon av min praksisstudent fra PLU. I tillegg har jeg med 2 Vektorstudenter som bidrar til å gjøre matematikktimene til mer rolige økter for meg. 2 ekstra lærere monner når en skal sjekke elevarbeid og snakke litt med elevene om arbeidet de gjør. Det er samtalene med elevene som gjør det mulig for meg å gi tilbakemelding som er effektiv. Å få rose dem for det de skjønner og støtte dem i det de sliter med. Samtidig får jeg en god pekepinn på hva de trenger litt ekstra gjennomgang på. For dette temaet er det klart at en gjennomgang av sektordiagram bør prioriteres til neste time. Mye rart å se i bøker og når en har problem med prosentregning blir det ikke bedre når en innfører en regel om å gange med 3,6 for å finne grader. Alt er så enkelt når man forstår og lærebokforfattere forstår ofte det de skal forklare.

Som lærer er jeg ingen tilhenger av regler. Formler for å anvende er greit, men regler som skal pugges med eneste formål å fylle inn riktige tall bidrar sjelden til læring. En læresamtale kan utrette underverker for en som er lite stø i prosent og ikke skjønner poenget med å finne gradene av en sirkel. En regel i boka kan i beste fall anvendes, selv om man ikke har peiling på hvorfor man gjør dette.

Ekstra ressurser, tid til å snakke med elever. Check! Har allerede planlagt en Kahoot som de får siste 10-15 min. Dette skal være et ledd i en formativ vurdering der jeg får en indikasjon på hvor mye de har lært. 12 spørsmål om statistikk. Forrige uke fikk de 10 spørsmål. Jeg har endret de fleste så en ikke kan gå på autopilot og lagt til 2 nye.

Får gjennomført 10 leksesjekk/læresamtaler og Kahoot går bra. Kahoot er et quizprogram som fungerer som en gøyal prøve. Fordelen er at jeg som lærer kan stoppe underveis og spørre, samt etterpå se gjennom en Excelfil med individuelle resultat. Mange sliter fortsatt med forskjell mellom histogram og søylediagram. Noe småplukk med variasjonsbredde og litt kluss med å beregne median (Glemmer å sortere verdier i stigende rekkefølge). Vil man bruke denne testen, så kan dere søke etter dagrklerer på Kahoot.

Alt i alt 45 effektive minutter med læringssamtaler, leksesjekk og underveisvurdering. Neste time blir det å forklare sektordiagram grundig og litt repetisjon på histogram og regning med median.

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: