1 god løsning på lærerstreiken

Holder det med å flytte steiner KS? Gunn Imsen har skrevet en glimrende kronikk i Klassekampen idag. Hun tar for seg viktige faktorer for den streiken og tillitskrisen man er inne i nå og at det er kun 1 god løsning.

Tillitskrisen mellom lærere og arbeidsgiver startet da KS fikk overført ansvar fra Staten. Kristin Clemet gjorde de fatale grepene som overførte viktige statlige oppgaver til kommunene og fylkeskommunene. Dette var starten på en gradvis forverring i lærernes arbeidshverdag. Styringsregimet i kommuner har ført til at lærere har blitt tvunget til mer til dokumentering. Lærere får mindre tid til å jobbe med elever, noe som gjenspeiles i at ubunden tid har blitt kraftig redusert. Lærere går fra å være læringsorientert til å være resultatorientert. Nasjonale prøver, resultater fra eksamen og andre kvantitative mål får fokus. Så kommer Imsen til neste viktige poeng, nemlig at kravet til rektor ble redusert når det gjelder pedagogisk kompetanse. De som fulgte med i denne debatten merket seg nok at Kristin Clemet ville innføre muligheten for en leder som kun hadde lederkompetanse. Det ble tilslutt et politisk kompromiss, så en skoleleder må idag ha en pedagogisk kompetanse og nødvendige lederegenskaper. Den pedagogiske kompetansen kan skaffes på 6 måneder. De fleste skjønner paradokset med at en person med sparsom erfaring med skole skal kunne ha ansvar for utvikling av en skole og styre over godt utdannede pedagoger. Imsen sier det treffende: «I min egen forskning fant jeg for noen år siden at rektorene kan ha liten kjennskap til sin egen skole……Sporene etter rektor stoppet praktisk talt ved dørstokken til klasserommet»

Så kommer en viktig sak med tanke på KS sin kjepphest om at lærere skal samarbeide mer, derav krav om mer tid på skolen til møter og planlegging. Imsen trekker fram resultat fra evalueringen i Utdanningsdirektoratets kompetanseprosjekt «Fra ord til handling». De fant at lærernes samarbeid i liten grad berører det som skjer i klasserommet. Da kan en spørre seg om ikke KS har fått med seg dette og hva den økte tilstedeværelsen på skolen skal kunne brukes til. Det er det ingen som vet, heller ikke KS.

Imsen antyder en eierskapsfanatisme og skriver:»Konflikten med lærerne fortoner seg mer som et behov for å skape boltreplass for styring og ledelse i seg selv enn å skape en god skole for barna våre». Imsen tar tak i konfliktens årsak og sier klart ifra om at KS burde vise mer ydmykhet. En har frarøvet de fleste muligheter til å drive god skole basert på en tanke om at god ledelse er mest viktig. Utviklingen med redusert tid til å arbeide med elevenes læring har ført lærere inn i en tilværelse der man ser at en ikke får gjort den jobb man er pålagt. Lærere fortviler over de plikter som med rette kalles tidstyver. De kalles tidstyver fordi de fjerner fokus fra å drive opplæring til å rapportere resultat. Pedagoger får liten forståelse fra sin arbeidsgiver og over tid oppleves det som at man har en grunnleggende mistillit til det arbeid som lærere gjør. 

Hvis dette skal endres ifølge Imsen, så må de som vedtok reformene nå ta ansvar. Å overføre ansvaret til KS har vist seg å være et mislykket eksperiment. Det er bare å sitere Imsen når hun veldig treffende avslutter med: «Fra KS-hold har det vært hevdet at de vil snu hver stein for å finne en løsning på lærerstreiken. Det holder ikke. Det må flyttes fjell. Det er det bare Stortinget som kan gjøre.»

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: