Lærerne har vunnet!

Lærere streiker, men hvorfor? De streiket da sist også! De vil ikke jobbe som oss andre og vil ikke ha en arbeidsdag som andre. Syter og klager. Kan de ikke bare pelle seg på jobb?

Dagens leder i Adressavisen har som overskrift «Legg vekk prestisjen». Det hevdes at lærerne nå langt på vei har vunnet. Leder sier: «Sterke grunner taler for at lærerne skal være bundet til å være noe mer på skolen enn de nå er». Jeg vil se nærmere på hvilken seier lærere etter sigende har halt i land og om det har medført mindre binding av arbeidstid.

FLEKSIBEL ARBEIDSTID

Ville du syntes at en jobb med hjemmekontor frister mer enn en jobb der du MÅ sitte sammen med 5-6 andre, dele 1 telefon og oppleve at stadige forstyrrelser hindrer deg i å gjøre en god jobb? Hva om du kunne jobbe hjemme når det er dårlig tilrettelegging for å gjøre det kontorarbeid man blir pålagt i jobben? Det er lurt å tilrettelegge og et utdrag fra NOU 2004:5 bekrefter dette.

«Fleksibel arbeidstid benyttes i stor grad i statlig sektor. Erfaringene viser at fleksible arbeidstidsordninger er fordelaktig også for arbeidsgiveren. Slike ordninger gir ikke bare arbeidstakeren mulighet til å tilpasse arbeidstiden. Det gir også arbeidsgivere og ledere mulighet til sammen med arbeidstakeren å planlegge slik at virksomheten bedre kan løse sine oppgaver for eksempel i perioder med store arbeidsmengder.»

Her vil da KS av en eller annen grunn være kjerringa mot strømmen til tross for at resten av samfunnet har funnet ut at fleksible arbeidstid er viktig. Vel, for sine egne har KS likevel valgt å friste med det, som det fremgår av bildet under.

KS sin hverdag uthevetLenke: http://www.ks.no/tema/Om-KS/Jobb-i-KS/

 MER TID TIL OPPFØLGING AV HVER ELEV

Vår undervisningstid, som er en del av bunden tid, blir vår direkte kontakt med hver elev. En del av vår ubundne tid er det arbeid vi gjør for hver elev med tanke på det eleven har gjort, herunder retting av besvarelser, tilrettelegging m.m. Det er denne tiden vi trenger for å kunne følge opp hver elev i deres læringsløp. Den tid vi har til å støtte elever har blitt redusert kraftig gjennom tariffoppgjør med KS. Vi har sett at kommune vil få læreren inn i en kommunal jobb, uten at man får den kontorplass man har krav på ifølge Arbeidsmiljøloven. En lærer med kontortid fra 08:00 til 16:00 vil ikke få rettet prøver raskt (Vi vet at kjapp tilbakemelding er best). Det vil ikke kunne gjennomføres foreldrekonferanser eller møter på ettermiddag eller kveld. Læreren vil bare bli tilgjengelig i kontortiden og etter hvert venne seg til å si det samme som mange andre i kommunale jobber: «Beklager, men vi har ikke nok ressurser til å gjøre mer enn dette». For de av dere foreldre som synes en streik rammer hardt når dere må ha barn hjemme en stund. Tenk over hva konsekvensen kan bli hvis dere må ta større ansvar for en opplæring som følge av at lærere blir presset inn i en kommunal tvangstrøye. Vi er ekspertene på læring, men vi nyter sjelden den respekt som burde følge med mange års høyere utdanning. Vær klar over at en lærerkrise kommer og den blir ikke mindre omfattende om en opplever at lærere blir snakket ned når en streiker for en bedre skole for deres barn! Utviklingen går mot en skole der lærere har lite tid til planlegging og tilrettelegging, er det en slik skole en vil ha?

Bildet under viser hvordan utviklingen med vår tid til elever har blitt redusert. Er planen på sikt at elevene går på forelesninger og at ansvar for læring og utvikling blir pålagt foreldre?

Bundet tid

 Mine spørsmål til leder i Adressavisen blir da: «Hvilke sterke grunner taler for at en skal binde enda mer? Skal lærere etter hvert bare undervise og ikke planlegge noe som helst for elevene?»

Jeg har nå tatt for meg 2 viktige faktorer for at lærerne streiker.

  1. KS vil ta fra oss muligheten til fleksibel arbeidstid som andre ansatte i KS har
  2. KS vil ta fra oss tid til å tilrettelegge for elevenes læring (igjen!)

Er det vanskelig å forstå at vi kjemper for dette? Jeg ser ikke at lærere har vunnet noe som helst og påstander om noe annet vil jeg gjerne få gjennom fakta. Det er for lettvint å redusere debatten til steiner, nøkler, mandat og at man ikke har mer å gi. Det er lærerne som har gitt og det har ført til streik på bakgrunn av at KS ville ta mye ved hver forhandling. Ikke problematiser at det blir streik, se heller på hvorfor det blir streik. På sikt vil våre barn bli de som taper siden den individuelle tilpasningen bare blir fine ord i valgkamp.

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: