Positivt, negativt eller bare sjokkerende?

FORBEREDELSER

2 timer med naturfag. Tema er magnetisme og elektrisitet. Hvordan skal man få brukt litt erfaringer til elever for å få til noe som er engasjerende, motiverende og litt selvdrevet?

BarMagnet_500x332-69kJeg har hatt gleden av å delta i SUNT (Skoleutvikling i Naturfag Trøndelag) og ut fra det fått et litt annet syn på hvordan en skal få til elevaktiv undervisning. Det viktigste verktøyet jeg har, er det å reflektere over elevenes erfaringer/bakgrunn i faget. Hva kan de eller har hørt om? Hvordan skal jeg få koblet fagstoff til en erfaring eller skape en erfaring for elevene så de bedre kan forstå teorien som står i læreboka?

PLANLEGGING

Jeg hadde på forhånd laget 4 poster med tanke på magnetisme, statisk elektrisitet og felt.

  1. Se på magneter. Hvorfor er de merket med en N og en S, eller har en rød ende? Hva forteller dette oss?
  2. Se på noe som kalles Aquasand. Hvorfor blir denne sanden ikke våt når den legges i vann
  3. Salt, pepper, kam, ballong, plastskje. Kan du få salt/pepper fra en tallerken uten å røre det?
  4. Magneten som svever. En magnet fra et Einos sett som viser at når magneter er i riktig avstand, så vil deres like ladning frastøte på en måte så det ser ut som enden svever

Pondering-Baby-180xPost 2 er mer en grublegreie enn det tema vi driver på med. Vil elevene finne ut av egenskapen til sanden? Kan de lage en hypotese?

På iPad skulle de teste ut en app som lot dem bygge seriekobling av pærer. Forholdsvis enkelt og greit og poenget var at de skulle lære symboler for pære, bryter og batteri.

Alt ble rigget opp inne på klasserommet, samt at jeg hadde et uteopplegg med litt matematikk slik at de kunne få litt frisk luft (Finne omkrets på sirkel uten å måle rundt og å finne høyden på en gjenstand uten å måle den).

UNDERVISNING

Jeg starter første time med å snakke litt rundt min erfaring dagen før. Jeg hadde den tvilsomme glede av å bli utsatt for mye statisk elektrisitet ved en liten shoppingtur til StorM senteret på Tiller. Mamma skulle handle noe klær til barna, mens jeg da passet på den minste jenta vår. Vi fant noen rutsjebaner som var utstilt og her ble min lille jente meget engasjert. På toppen av rutsjebanen skulle så pappa holde hånden så hun rutsjet pent ned. Handlingsforløp for min noe elektriske opplevelse blir da som følger:

Hun springer til rutsjebane, klatrer opp, gir pappa et skikkelig støt, sklir ned, springer rundt og klatrer opp, gir pappa et durabelig støt, ser rart på grimasen til pappa, sklir ned , springer rundt og klatrer opp, gir pappa et nytt støt……

strøm-2Klassen ble rimelig engasjert av dette og det naturlige spørsmålet var hvorfor kun jeg fikk støt? Vi kommer innom trikset med å holde hender i en lang rekke og den forreste tar på en strømkilde og gir den bakerste et durabelig støt. Kunne dette forklare hvorfor bare jeg fikk støt når datteren min tok tak i hånden min? Jeg spør om vi kan lede strøm og hvorfor. Jo, vi er da for det meste vann, så vi leder selvfølgelig strøm.

Deretter skulle jeg lede dem inn på en diskusjon om lyn. «Kan en bli truffet av lynet hvis man sitter i en bil?» Det er en fordel med hjul som er isolatorer, lynet søker mot jord. Mange eksempel på typiske «jeg tror det er slik, fordi». Hverdagsforestillinger oppstår gjerne når en lager forklaringer som gir mening, men som ikke nødvendigvis er forankret i vitenskap. Jeg må også som lærer innrømme at jeg selv hadde en forestilling om at dekkene isolerer, men det som er viktig er om karosseriet er laget av en leder eller ikke.  En glemmer at lynet har så mye kraft at det har passert mengder av luft og annet som i prinsippet skulle ha isolert bra. Noen skarve dekk vil ikke utgjøre mye og er lynet først over deg, da er det meste av håp ute. 650x366_09051604_car-protects-from-lightning-hdFaradays bur er effekten som berger deg fra lynet. En fin demonstrasjon av dette fant sted på TopGear og MythBusters.

Diskusjonstiden er ute og etterhvert setter jeg klassen igang med aktiviteter og kan gå rundt og observere og diskutere med elevene.

IMG_0607
Pepper og salt

Veldig stor undring og engasjement på salt/pepper posten. Endel og statisk  ogelever blir så engasjerte at de drar med flere andre i sin undring og utforsking. «Hei! Vi fikk salt og pepper til å feste seg på ballongen. Nesten som en magnet.»

Jeg konstaterer fornøyd at elever oppdager dette selv. Ballong var ikke blåst opp på forhånd og ellers var det en kam og en plastskje der. Hadde man ikke blåst opp ballong ville jeg selvfølgelig nevnt dette etterhvert, men det beste er at de oppdager dette selv.  Praten går lett og de oppdager at kraften i ballongen avtar etterhvert. En annen elev gnir ballong i håret og får kanskje krydret håret i samme slengen. Nå ble det sterkt igjen. «Hva skjer når dere gnir håret mot ballongen?» Elevene tenker litt, husker at jeg i forrige time nevnte noe om grekere, elektron som betyr rav og at de gned rav med filler. «Den blir ladd!»Denne posten ble en gedigen suksess. Aktivitet, undring, diskusjon. Jeg oppfordret elevene til å bruke Twitterkonto til klassen og dele bilder.

IMG_0605
Bygger kretser på iPad

Aktiviteten med iPad ble delvis vellykket. Programmet jeg hadde lagt inn viste seg å være en light versjon. Jeg sjekket første 2 aktiviteter selv og selvsagt var det slutt etter dette. De fikk med andre ord jobbet bra med å legge inn pære, batteri og bryter. De fikk laget en seriekobling, men etter det var poenget at de skulle arbeide litt videre med større kretser. Nåvel, det ble litt mindre arbeid på denne posten. Da fikk man litt mer tid til gjennomgang på slutten av økten.

IMG_0616
Aquasand

Aquasand posten ble stedet for van(n)tro undring. Sanden er behandlet med et vannavstøtende stoff. Dette fører til at den er tørr etter at man har lagt den ned i vann. Dette kan de finne klipp av på youtube og forklaringer på nett. Den som leter, den finner.

Posten med magneter og nord/sør, polaritet og negativ/positiv tjente til å få snakket litt rundt hva som er typisk med magneter og hvordan en kan se likhetstrekk mellom mange naturfaglige tema. Det er krefter som fungerer mellom magneter, kjernepartikler og gjenstander. Vi kan ha endre ladning og dette kan gjøres med enkle grep.

OPPSUMMERING/REFLEKSJON

Scale
5E modell fra SUNT

Dette ble en veldig god undervisningsøkt med tanke på aktiviteter og undring. Elever fikk diskutert, testet og gjort noen erfaringer. Det viktigste arbeidet ble gjort først med tanke på å tilrettelegge for undring. Elever fikk gjøremål som varierte og ga rom for å arbeide fritt. Arbeidet med SUNT har gitt meg et godt verktøy for å få til en mer elevaktiv undervisning.

 

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

2 kommentarer om “Positivt, negativt eller bare sjokkerende?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: