Levende Matematikk

Torsdag 8.mai 2014 deltok jeg og  9 elever fra Markaplassen skole på NKUL 2014. Vi skulle vise en en pilot på et samarbeid mellom Kikora og TV 2 Skole som er kalt Levende Matematikk.  Her skal jeg fortelle litt om hva som ligger til grunn for pilot og det jeg ser som klare fordeler med konseptet.kikora

Kikora har utviklet et program som gir elevene mulighet til å utvikle sine regneferdigheter og ligner litt på et annet program jeg har benyttet med stort hell i klasserommet, nemlig MatteMestern. Du kan skrive inn formler og øve på oppgaver, men det beste med Kikora er at en kan regne grundig gjennom oppgaver. Linje for linje kan du legge inn opplysninger og etterhvert komme frem til et svar som stemmer. Det virker kanskje ikke som den store nyheten, men som matematikklærer vet jeg at dette er gull verdt med tanke på å utvikle regneferdighet og matematisk tenkning. Elever vil gjerne ha riktig svar og det kan lett føre til at et riktig svar honoreres mer enn et gjennomregnet og grundig svar. Enhver matematikklærer kan gjerne tenke gjennom om en utvikler elevenes evne til refleksjon og kritisk tenkning gjennom å regne mange oppgaver og gi tilbakemelding på om det er riktig svar eller ikke. Hvor mange stopper hos en elev og sier «Det er riktig svar ja, men hvordan fikk du det svaret?» En hektisk hverdag med mange elever å rekke innom gir svaret på hvor vårt fokus dessverre trekkes. Vi vil gjerne at elever skal oppleve mestring, at svaret blir riktig. Tidsklemma setter didaktikere i et dilemma. Det tar tid å jobbe med arbeidsvaner, spesielt i et fag der de fleste mener det er enkelt å gi tilbakemelding. I matematikk må man jo bare se om det er riktig svar eller ikke, ikke sant? Jeg må innrømme at jeg har startet noen diskusjoner med engelsk- og norsklærere. Jeg vet at det blir et ekstra element å forholde seg til i forhold til helheten i en skriveoppgave i nevnte basisfag, likevel vet jeg at å rette en Bilde5-Fullstendige-utregnigner2matematikktentamen er like tidkrevende hvis man legger vekt på å avdekke feilmønster. I tillegg krever matematikk en egenskap som går på problemløsing og logisk tenkning. Det er bare å gi en problemløsingsoppgave, så avdekker man lett om elever har lært en kontekstuell forståelse av matematikken de anvender. Da Ellef fra Kikora demonstrerte linje for linje regningen for elevene ble jeg umiddelbart oppglødd. Her var det et godt verktøy for å gi elever belønning for å bruke tid og tenkte over det de gjør.  Du får ikke full uttelling for å se på skjermen til kameraten og skrive av svaret. Glimrende!office_tv2skole_logo_liggende_rgb TV 2 Skole har en stor satsing på naturfag til neste skoleår. De har utviklet endel gode konsept som jeg absolutt så en verdi i. Jeg overvar sesjonen der Kjetil Ødegårdstuen demonstrerte dette på NKUL og jeg twitret et kort blogginnlegg til interesserte som følger meg. Jeg tror, nei, jeg vet at det ligger endel element her som vil interessere mange lærere. Hva driver TV2 skole med? Vel, de har nå i forhold til naturfag utviklet endel fine verktøy for elever og lærer.  Det går på videofortellinger, differensierte tekster (Normal og forenklet), lydavspilling av tekst og videofilmer som skal formidle tema på en enkel måte.  Kjetil Ødegårdstuen har en idè rundt videofortellinger som en absolutt bør ta med seg. Han hevder at her kan en få med alle 5 grunnleggende ferdigheter i en smell. For de som ikke vet, kan jeg minne på at det gjelder å kunne lese, skrive, regne, muntlig og den ferdigheten som ofte blir glemt, nemlig den digitale. Kort fortalt

  • Å kunne lese: Lese teksten som skal brukes til fortellingenVideo
  • Å kunne skrive: Skrive manus til teksten som skal leses opp til video
  • Å kunne regne: Beskrive formler i naturfag, matematikk. Regnefortellinger
  • Muntlig: Lese inn manus til videofortelling
  • Digital: Redigere video, legge inn lyd, legge inn tekst osv

Jeg tror man er inne på noe viktig her i forhold til å se muligheten for å jobbe med flere ferdigheter.  I en tid da bruk av nettbrett og enkle applikasjoner er dominerende, så skulle det også være en smal sak å jobbe med videofortellinger for den enkelte elev. Det man gjør i forhold til å tilby differensierte tekster er i seg selv noe enhver lærer vil se nytteverdien av. Elever med dysleksi eller språkvansker vil kunne lese tekster på et enklere nivå. Spesielt viktig vil dette være når en skal jobbe med vanskelige begrep i realfag. Video er tilgjengelig til alle døgnets tider og eleven kan spille det av når det måtte passe. Læring idag kan skje gjennom mange media og med erfarne lærere og eksperter som bidragsytere, vil dette være et veldig godt verktøy i skolen. Det blir spennende å se fortsettelsen, og til neste år får mange gleden av å se det gjennom naturfag.

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

En tanke om “Levende Matematikk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: