MatteMestern

MatteMestern var som sendt fra himmelen. Nøyaktig det vi trengte i en periode med lite tilgang på datamaskiner.

MatteMestern - Logo
MatteMestern

Jeg søker konstant etter digitale hjelpemidler som kan være gode verktøy for elever. Vi har dessverre de vante utfordringer som norsk skole har, nemlig ganske lite datamaskiner. Det er 27 datamaskiner fordelt på rundt 160 elever på 9.trinn. Det marginaliserer muligheten til å få til undervisning som utvikler elevenes digitale ferdigheter. I tillegg er de få datamaskinene vi har ikke tilgjengelig i   tentamensperioder og eksamensperiode. Da kables de opp et sted og brukes kun til å avvikle nevnte tester.

A NEW HOPE

Vi har heldigvis fått kjøpt inn 15 iPad i forbindelse med vår realfagsatsing og det var disse jeg øynet muligheten til å få trent litt med. Fantes det noe som var norsk og kunne være fint for å drille litt oppgaveregning? Fikk et tips gjennom Twitter og vil samtidig nevne at vil man følge med på utvikling idag, så er Twitter  genialt. Vi startet så smått å bruke MatteMestern og fikk en fin dialog med redaktør. Elevene var virkelig glade for å kunne bruke MatteMestern og satte stor pris på at man kunne notere i selve programmet. Fra før hadde jeg tipset dem om en kul kalkulator, så med denne svitsjet de fornøyde mellom MatteMestern og utregninger med kalkulator.

HVA GJØR MATTEMESTERN FOR ELEVEN?

Elevene kan logge seg inn via FEIDE og når de har fikset dette, etableres klassen gjennom ident fra It’s Learning. Lærer må ordne undervisningsgrupper og dermed kan man begynne å legge inn lekser, undervisningsopplegg og leksjoner. Elevene kunne sitte medMattemestern - Huske sin iPad og gjerne samarbeide med andre elever. Å løse en oppgave ble mer enn å finne et fasitsvar, det ble viktig å diskutere. Det behøver ikke å være en fordel at alle har hver sin iPad, men for at lærer skal kunne se på progresjon til den enkelte elev, er det lurt at man får jobbet endel på egen hånd.

Elever ble mer motiverte til å løse oppgaver og det var flott å få direkte tilbakemelding på om oppgaven var riktig eller ikke.  En behøver ikke en fasit eller at læreren er tilstede for å bekrefte. Elevene fikk mer anledning til å diskutere med hverandre og stemningen i timene med iPad og MatteMestern ble som regel god. En får fortsatt ikke fjernet de frustrasjoner som elever opplever når de sliter, men det er lærerens oppgave å løse.

HVA GJØR MATTEMESTERN FOR LÆREREN?

Når man har lagt inn leksjon, lekse eller undervisningsopplegg så blir selve undervisningen med elever veldig behagelig. Jeg kan som lærer konsentrere meg om å snakke om hva de gjør, hvorfor noe blir feil, hvordan de tenker, jeg får faktisk veldig god innblikk i hvordan deres læring foregår! Et tegn på læring er at man bruker sitt eget MatteMestern - Linkspråk. Når jeg kan spørre en elev om hvordan han/hun løste en oppgave og eleven svarer med sitt eget språk, da vet jeg at sjansen er stor for at eleven husker dette.

Etter undervisning kan jeg så se om det har vært oppgaver som mange sliter med og naturlig nok ta en gjennomgang i neste økt. Jeg kan planlegge den videre progresjon, om noen elever sluntrer unna oppgaver. Jeg slipper å samle inn en bunke med bøker, rette dem og levere tilbake noe som de færreste elevene gidder å sjekke. Jeg sparer mye tid, tid som jeg kan bruke med elevene. Jeg får flyttet fokus fra mye sekretærarbeid til å kunne vurdere elevenes nivå og gjøre grep for å øke sjansen for at så mange som mulig kan lære.

Mattemestern - Regning på nettet

 

 

SUMMA SUMMARUM

Regning på nettet får opp gløden står det i bildet der man omtaler elever ved Ekeberg skole. Jeg vil for vår del omskrive den til «Regning på brettet får opp gløden». Vi kunne gjøre oppgaver og forberede oss med et digitalt verktøy i en periode da datamaskinene var opptatt. Elevene var veldig fornøyde og etterhvert merket jeg at elever i andre undervisningsgrupper begynte å spørre de andre lærerne om ikke de også kunne få bruke iPad’ene. Etter en stund begynte de å si til meg at det var urettferdig at de ikke fikk bruke iPadene. Det var da jeg kunne si med tilfredshet: «Det er bare for de andre lærerne å booke iPad». Jeg bruker daglig IKT i mitt arbeid som lærer, fordi jeg mener det gjør min undervisning mer effektiv og øker elevenes mulighet til å lære. Det er bare for andre å gjøre det samme, men hvis de ikke ser en hensikt med det, kan jeg ikke forvente at de bruker ny teknologi. Synd for dem, eller kanskje mer synd for elevene.

Vil forøvrig takke Tommy Lykke Nordahl, redaktør i MatteMestern, for god hjelp og tilbakemelding. Det er flott når elevene ser at det er noen som aktivt følger med og er interessert i at man skal bruke IKT i fag.

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

5 kommentarer om “MatteMestern

  1. Reblogged this on Mattesnakk and commented:
    Vil takke for utrolig hyggelig omtale, både av MatteMestern og meg selv. Det er veldig givende å kunne bidra til andre læreres undervisning på denne måten, og håper flere tar i bruk verktøyet MatteMestern – både som oppgaveløsning eller som et ledd i omvendt undervisning.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: