HVEM EIER BALROGEN?

Idag har vi jobbet med en problemløsingoppgave som går på å sortere informasjon. Poenget er at man skal finne ut hvor de enkelte skal plasseres basert på gitte opplysninger.

Oppgaveteksten er som følger:

 Det finnes fem hus. Hus har hver sin farge og huseiere er av forskjellig rase.
 Alle drikker forskjellige drikker, spiller hvert sitt merke og har hvert sitt dyr.

 Nazgulen bor i det røde huset.
Orken har slanger.
Alven drikker te.
Det grønne huset ligger til venstre for det hvite.
Den som spiller X-Box har Troll.
I det grønne huset drikker man Kaffe.
I det gule huset spiller man Playstation.
I det midterste huset drikker man melk.
Hobbiten bor i det første huset.
Den som spiller Nintendo bor ved siden av huset med Drage.
I huset ved siden av der man har Pegasus, spiller man Playstation.
Den som spiller Sega, drikker øl.
Dvergen spiller Gameboy.
Hobbiten bor ved siden av det blå huset.
En drikker vann i huset som ligger ved siden av der man spiller Nintendo.

Hvem eier Balrogen?

HVORFOR EN SLIK OPPGAVE?

Å jobbe med logiske oppgaver er noe man trenger trening i. Fjorårets tentamen til jul viste klart at elevene ikke taklet problemløsning. Mye feil og mye frustrasjon. Det er en uvant måte å gjøre matematikkoppgaver på og det føles gjerne som noe annet enn å regne oppgaver. Hva må man lære for å løse slike oppgaver?  Bruk en strategi, del opp problemet i mindre problem. Bruk et hjelpemiddel (F.eks tabell).

En slik måte å arbeide på er fin med tanke på tentamen. På tentamen får man oppgaver der det må gjenkjennes type oppgave og hva man skal anvende for å få et svar. I tillegg er det fint å jobbe med konsentrasjonen, så en ikke gir opp for tidlig.Mange besvarelser har dessverre mange ubesvarte oppgaver, gjerne fordi man gir opp. Hvorfor gir man opp? Vel, det sier seg selv at en må øve mer på å jobbe og bruke tid. Utvikle en utholdenhet og ha pågangsmot.

GJENNOMFØRING

Endel elever er raskt igang med å sortere opplysninger i en tabell. De kjenner til lignende oppgaver og har en tanke om at de klarer denne. Noen starter litt forsiktig med å lese gjennom opplysninger og rekker opp hånden etterhvert som de enkleste opplysningene er satt inn.

De fleste lærere vet at nå følger en periode der noen elever opplever at de får til og mange oppdager at de har veldig mye kunnskap som ikke nødvendigvis hjelper dem med å forstå hvordan de kan løse en slik oppgave. Mange opplever at slike oppgaver er vanskelige og at å arbeide med noe som ikke med en gang gir et svar, det er dårlig gjort det. Slem lærer! Likevel må en gjøre denne typen oppgaver. Kommer den på tentamen? Slik tenker en elev idag. Er det verdt å lære seg? Kan ikke læreren bare gi ut tentamensoppgavene nå så en kan øve seg godt i de siste ukene? Det er uvant å jobbe, prøve, feile, og kanskje finne et svar. Gjør vi dette med planer så godt at elever mister evnen til å tenke selv. Kanskje det.

Det var et seiersrop fra noen elever som etter tredje forsøk fikk løst oppgaven. De var stolte og med rette. De hadde brukt tid og investert mye i å forstå. De hadde prøvd flere ganger og ikke gitt opp. De bygde selvtillit, erfaring og fikk belønning for å jobbe med problemet. Etterhvert fulgte flere og i en undervisningsgruppe var det konkurranse om å bli først ferdig. Det er 2 grupper med elever som ofte kniver om beste karakterer og å bli først ferdig med alle lekser eller oppgaver de får utdelt. Da trår den ekle didaktiker til og spør dem om å vise oppgaven for klassen. Her er det stillasjbygging for alle pengene.

Neste time skal vi jobbe med sjokkdidaktikk.

 

Publisert av dagrk

Teacher in Norway. Addicted to math and science.

2 kommentarer om “HVEM EIER BALROGEN?

    1. Det kommer snart. Fint du likte oppgaven, elevene hadde det morsomt med den og lærte at det kunne være lurt å ha en klar strategi 🙂

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: